Főoldal arrow Gyűjteményeink
MagyarRomana
Főoldal
A Múzeum
Tarisznyás Márton munkássága
Állandó kiállítások
Rendezvények, időszakos kiállítások
Vízzel Hajtott Szerkezetek Múzeuma - NEM LÁTOGATHATÓ!
Gyűjteményeink
Régészet
Néprajz
Levéltár
Játszóház
A 100 éves város
Múzeumi blog
Együttműködő intézmények, partnerek
Kapcsolatok
Tarisznyás-díj
Letöltések
Vendégkönyv
Közérdekű információk, sajtóhírek
Hasznos tudnivalók
Cím:
Rákóczi Ferenc utca 1. szám
Gyergyószentmiklós 535500
Hargita megye, Románia
Tel./Fax: 0266-365.229
e-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

Nyári órarend (máj. 1. - okt. 1.):
Hétfő: zárva
Kedd-péntek: 9-17 óra
Szombat-vasárnap: 10-17 óra

Téli órarend (okt. 2. - ápr. 30.):
Hétfő: zárva
Kedd-péntek: 9-17 óra
Hétvégén: csak előzetes bejelentkezéssel.

Jegyek ára:
5 RON - felnőtteknek
3 RON - diákoknak
4 RON - nyugdjasoknak és
csoportoknak (min. 15 fő)
Óvodásoknak ingyenes. 

Idegenvezetés:
15 RON


Gyűjteményeink Nyomtatás E-mail
2007. június 21. csütörtök 10:54

A néprajzi gyűjtemény átfogó, színes képet vázol fel a helyi jellegzetességekről. Tarisznyás Márton gyűjtő- és kutatómunkájának köszönhetően az erdő néprajzához kötődő gazdag tárgyi anyag szemlélteti a korabeli fakitermelés és fafeldolgozás módozatait, sajátosságait. Ehhez csatlakozik a folyamatosan gyarapodó népviseletgyűjtemény, mely nemcsak a székely falvak sajátos és eredeti viseleteit őrzi, hanem a környéken élő románok és csángók által hordott változatokat is.


Hímzett mellény, bunda (lájbi)
Gyergyócsomafalva

Az ipartörténeti és -művészeti gyűjteménybe illő tárgyi emlékek sorozata a XIX. században polgárosodó település mesterségeit idézi meg, ezek főszereplője a helyi örmény közösség volt. A tímárok, mészárosok, kalaposok, a város megbecsült polgárai voltak, akiknek portékái messze földre eljutottak.


Kefekészítő esztergapad

A vidék társadalmi és gazdasági múltjának jellegzetes szimbóluma a malom, illetve a vízzel hajtott szerkezetek. A közeljövőben szándékszunk megnyitni malomtörténeti alapkiállításunkat a Békény utcában. Itt megtekinthető a XIX századi műemlék, a működő Tinka-féle vízimalom és mosató, illetve az eszenyői vízifűrész hű másolata, melynek eredetije a múzeumkertben található.


Kézimalmok

A múzeum udvarán számos olyan, a népi építészethez és technikához kötődő objektumok találhatók, amelyek kiegészítik a főépületben látható kiállításokat. Régi parasztházak, malmok, gépek, járművek, szerkezetek képezik a szervezés alatt álló szabadtéri kiállítás részeit.


Szán (szabadtéri kiállítás)

A régészeti gyűjtemény a gyergyószárhegyi Lázár kastély területén végzett ásatások alkalmával jelentősen gyarapodott. Az ásatások révén előkerült leletek a térség 15-18. századi anyagi kultúrájának keresztmetszetét adják. A restaurált leletek egy részéből kastélytörténeti alapkiállítás látható a Lázár kastélyban, amely a térség nemesi életének alakulását, a csempe- és kerámiaművesség történetét tükrözi.

A múzeum képzőművészeti gyűjteményét két alapvető kollekció képezi. A Karácsony János (1899-1974) festőművész alkotásaiból álló sorozat a nagybányai akadémia egyedülálló impresszionista szellemiségét tükrözi. Az olajfestmények, akvarellek, szénrajzok a művészi értékükön túlmutatva a környék építészeti emlékeit és jellegzetességeit megörökítő fontos kordokumentumok. A galéria másik  fontos gyűjteménye a gyergyószentmiklósi Elekes Vencel műgyűjtő és művészet-pártoló adománya. Magángyűjteménye a kortárs képzőművészek különböző színvonalú festményeit, grafikáit, metszeteit, exlibriseit, szobrait tartalmazza a 20. százd második feléből. Az alkotások beilleszkednek a kortárs művészet valamennyi stílusirányzatába.


Karácsony János - Önarckép

 A természettudományi gyűjteményben megtekinthető a gyergyói medence állat- és növényvilága. A látható erdei vadak, madarak ma is honosak vidékünkön. Néhai Elekes Mihály preparálta és adományozta ezt a kollekciót az 1960-as években. Az 1990-es  évektől a múzeum több száz példányszámú lepke- és bogárgyűjteménnyel gyarapodott, melyet időszakos kiállítások alkalmával szoktunk a látogatóknak bemutatni. Ugyanakkor említésre méltó a fejlesztés alatt álló kőzet- és ásványkiállítás, ennek anyagát folyamatosan bővítjük, és a 2004-ben dr. Jakab Gyula geológus páratlan magángyűjteményének bevonásával sikeres időszakos kiállítást nyitottunk meg, amely a tervek szerint kiindulópontot jelent egy nagyszabású földtudományi gyűjtemény és kiállítás létrehozásához. 


Barnamedve bocsokkal
 
 
Keresés a weboldalon
A Múzeum fenntartója

Gyergyószentmiklós megyei jogú város Polgármesteri Hivatala

gheorgheni-cimer.png
Fő támogatónk

   

nka_logo_2012_rgb.jpg

 

  

 

 

 

     Gyergyószentmiklósi

          Közbirtokosság

  

 

A régészeti kutató ásatásokat támogatja:
Múzeumpedagógia

A múzeumpedagógiai foglalkozásainkat 2015-ben támogatta:

bga_kep_jpg.jpg

 

 

 

Tartalomkövetés
Copyright: Tarisznyás Márton Múzeum. Minden jog fenntartva! Host: 2Design