Főoldal arrow Tarisznyás Márton munkássága
MagyarRomana
Főoldal
A Múzeum
Tarisznyás Márton munkássága
Állandó kiállítások
Rendezvények, időszakos kiállítások
Vízzel Hajtott Szerkezetek Múzeuma - NEM LÁTOGATHATÓ!
Gyűjteményeink
Régészet
Néprajz
Levéltár
Játszóház
A 100 éves város
Múzeumi blog
Együttműködő intézmények, partnerek
Kapcsolatok
Tarisznyás-díj
Letöltések
Vendégkönyv
Közérdekű információk, sajtóhírek
Hasznos tudnivalók
Cím:
Rákóczi Ferenc utca 1. szám
Gyergyószentmiklós 535500
Hargita megye, Románia
Tel./Fax: 0266-365.229
e-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

Nyári órarend (máj. 1. - okt. 1.):
Hétfő: zárva
Kedd-péntek: 9-17 óra
Szombat-vasárnap: 10-17 óra

Téli órarend (okt. 2. - ápr. 30.):
Hétfő: zárva
Kedd-péntek: 9-17 óra
Hétvégén: csak előzetes bejelentkezéssel.

Jegyek ára:
5 RON - felnőtteknek
3 RON - diákoknak
4 RON - nyugdjasoknak és
csoportoknak (min. 15 fő)
Óvodásoknak ingyenes. 

Idegenvezetés:
15 RON


Tarisznyás Márton munkássága Nyomtatás E-mail
2007. április 05. csütörtök 17:56

Tarisznyás Mártonnak a néprajz, a történelem iránti érdeklődése már gimnáziumi éveiben jelentkezik, hiszen gimnazistaként már népszokásokat gyűjt. Egyetemi évei alatt a néprajzi kurzusok mellett múzeumi gyakorlatokon is részt vesz, a néprajzi gyűjtést és múzeológiát ismertető fakultatív szemináriumokat látogatja. Egykori tanára, dr. Kós Károly szerint a Bolyai Tudományegyetemen, ahol akkor már nem volt önálló néprajz szak, a történelem-földrajz szakos tanárjelöltséget is azért választja, hogy: "ezzel is majd az idő és tér dimenzióiban látó-gondolkodó etnográfus lehessen... Még diákként tagja volt a szociográfia módszerét is alkalmazó városnéprajzi kutatócsoportunknak, árucsere-néprajzi kutatóutaimon elkísérve pedig módjában volt a tájak közti és népek közti kapcsolatok működésének, valamint a néprajzi jelenségek térbeli mozgásának konkrét érzékelésére. A későbbiek során aztán mindkét irányban kitűnő kutatóterepül kínálkozott számára Gyergyó és vásáros központja, Szentmiklós"- mondja dr. Kós Károly.


Tarisznyás Márton tehát, akinek minden bizonnyal biztosítva lett volna a jövője, karrierje az erdélyi magyar  néprajzkutatás fellegvárában, Kolozsváron, az egyetemen vagy valamelyik másik intézményben, vállalja a vidéki kutatómunka hátrányait, és kétségtelen előnyeit is - gyűjtőtevékenységének, kutatásainak, tanulmányainak sokrétűsége arra enged következtetni, hogy a Gyergyó-vidék néprajzi megismerését jellemző addigi űrt már első perctől felismerte, és igyekezett a lehető legátfogóbban eleget tenni a hiányosságoknak. Néprajzi kutatásainak főbb területeit az erdőgazdálkodás és a fa megmunkálásához kötődő foglalkozások, a gyűjtögető gazdálkodás hagyományai, az állattenyésztéshez kapcsolódó foglalkozások (méhészet, vadászat, halászat, pásztorkodás, mészárosság, tejtermékek előállítása, tímárság stb.), a vízhasználat és vízimolnárság, az árucsere (vásárok, tutajozás), valamint a településnéprajz és népi építészet, a népélet (szokások, hagyományok), a gyergyói örménység múltja képezi.

Számos, a különböző folyóiratok, tanulmánykötetek hasábjain közölt tanulmánya, ismertető írása tanuskodik kutatómunkájának rendszerességéről, alaposságáról, igényességéről. Tanulmányait, eredményeit, köztük a Lázár-kastélyhoz kötődő kutatásokat több kötetben tervezte megjelentetni, ám e tervét áthúzta korai halála. Egyetlen tanulmánykötetének, a Gyergyó történeti néprajzának 1982-es kiadását sem érhette meg, könyvét  azonban ennek ellenére is máig az egyetlen, az egész Gyergyói-medencét átfogó néprajzi monográfiaként tarhatjuk számon.


Kutatómunkája mellett meg kell említenünk szervezői tevékenységét is. Számos rangos rendezvény meghívottja, előadója volt, ahol Gyergyó legkülönfélébb történeti-néprajzi vonatkozásait ismertetve szólalt fel. Ezenkívül a Gyergyó-környéki falvak értelmiségét is kutató-gyűjtő munkára, néprajzi, történeti gyűjtemények  létrehozására buzdította

Kutatásait, eredményeit, közléseit nemcsak a források alapos ismerete, hanem a tudomány újításai, paradigmaváltásai iránti érzékenység is jellemzi.

Az egyetlen könyvének végén  összeállított bibliográfia alapján az ő neve alatt összesen hatvanöt  tanulmány, közlés, népszerűsítő írás címjegyzéke szerepel.
 
Keresés a weboldalon
A Múzeum fenntartója

Gyergyószentmiklós megyei jogú város Polgármesteri Hivatala

gheorgheni-cimer.png
Fő támogatónk

   

nka_logo_2012_rgb.jpg

 

  

 

 

 

     Gyergyószentmiklósi

          Közbirtokosság

  

 

A régészeti kutató ásatásokat támogatja:
Múzeumpedagógia

A múzeumpedagógiai foglalkozásainkat 2015-ben támogatta:

bga_kep_jpg.jpg

 

 

 

Tartalomkövetés
Copyright: Tarisznyás Márton Múzeum. Minden jog fenntartva! Host: 2Design