December 6-án megnyitottuk a Szent Miklós Plébánia jóvoltából, dr. Bernád Rita által rendezett időszaki kiállításunkat, címe: 

A GYERGYÓI SZENT MIKLÓS-TEMPLOM KINCSEI

A közönség elsőként nyer betekintést az egyházközség múltjába, annak muzeális, könyvtári és levéltári örökségébe. A kiállításon több mint 100 eredeti tárgy lesz látható (régészeti leletek, régi könyvek és levéltári dokumentumok, kegyszerek, szobrok, festmények, templomi zászlók, miseruhák stb.), amelyek egy részét külön erre a célra restaurálták erdélyi restaurátorok.
A műtárgyak között találunk 15. század eleji kódex-töredéket, a jelenlegi Szent Miklós templomnál régebbi, 17. századi szobrokat, 18–19. századi liturgikus tárgyakat, melyek között kiemelt helyet képvisel az 1775-ben készült monstrancia. A féltett monstrancián kívül először kerül a templomból más helyszínre a 18. századi Szent Miklós szobor is, amelyet a templombúcsús körmenet végén ünnepélyesen elhelyeznek a múzeumban.
A tárlat a Szent Miklós Plébánia kezdeményezéséből jött létre, Dávid György főesperes-plébános támogatásával, melynek megszervezésével dr. Bernád Rita-Magdolnát, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség levéltárának igazgatóját bízták meg.
A most debütáló tárgyi anyag nyilvánosság elé kerülése a helyi közönség és a látogatók településhez való kötődését hivatott szolgálni. Az időszakos kiállítás 2024. május 24-ig lesz megtekinthető.
A vendégeket köszöntötte:
Ft. DÁVID György főesperes-plébános
A kiállítást megnyitotta:
dr. BERNÁD Rita-Magdolna, a Gyulafehérvári
Főegyházmegyei Levéltár igazgatója, a kiállítás kurátora
Házigazda: FERENCZ-MÁTÉFI Kriszta, a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója
Közreműködő művészek: BARICZ Hunor és LŐRINCZ Adél, a Band’Ora zenekar tagjai
A kiállítás megtekinthető 2024. május 24-ig.