Főoldal arrow A Múzeum
MagyarRomana
Főoldal
A Múzeum
Tarisznyás Márton munkássága
Állandó kiállítások
Rendezvények, időszakos kiállítások
Vízzel Hajtott Szerkezetek Múzeuma - NEM LÁTOGATHATÓ!
Gyűjteményeink
Régészet
Néprajz
Levéltár
Játszóház
A 100 éves város
Múzeumi blog
Együttműködő intézmények, partnerek
Kapcsolatok
Tarisznyás-díj
Letöltések
Vendégkönyv
Közérdekű információk, sajtóhírek
Hasznos tudnivalók
Cím:
Rákóczi Ferenc utca 1. szám
Gyergyószentmiklós 535500
Hargita megye, Románia
Tel./Fax: 0266-365.229
e-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

Nyári órarend (máj. 1. - okt. 1.):
Hétfő: zárva
Kedd-péntek: 9-17 óra
Szombat-vasárnap: 10-17 óra

Téli órarend (okt. 2. - ápr. 30.):
Hétfő: zárva
Kedd-péntek: 9-17 óra
Hétvégén: csak előzetes bejelentkezéssel.

Jegyek ára:
5 RON - felnőtteknek
3 RON - diákoknak
4 RON - nyugdjasoknak és
csoportoknak (min. 15 fő)
Óvodásoknak ingyenes. 

Idegenvezetés:
15 RON


A Múzeum Nyomtatás E-mail
2007. április 05. csütörtök 17:48

A régi művelődési ház épülete,
a Múzeum első otthona
Az első Gyergyói Múzeum szervezése már 1902-ben elkezdődött, ahol több száz leltári tárgy gyűlt össze az évtizedek folyamán, ám az anyag 1944-ben, a háborús körülmények között megsemmisült. A XX. század elején az összegyűlt muzeális tárgyak egy része a helyi örménység adományaiból került ki. Többek között Tarisznyás Márton nagyapja, akkor még ifjú Tarisznyás János több, mint húsz régiséget adományozott a gyarapodó  "Múzeum-Egyletnek".

Az újrakezdés 1950-51-re tehető, Tarisznyás Márton és Karácsony János kezdeményezésére. Tarisznyást, a Marosvásárhelyen megkezdett muzeológusi tevékenysége után megbízzák a gyergyószentmiklósi múzeum megszervezésével.


A Múzeum második székhelye,
a Mozi emeletén
A Múzeum megalapítása és első kiállításának megnyitása (a régi Művelődési Házban) 1952-ben történt, s az ezt követő években folytatódik a múzeum anyagának gyarapítása, ekkor a múzeum dr. Csiby Andor és Bálint Ákos tanító vezetése alatt működik.
 
A Gyergyói Rajoni Múzeum 1956-ban költözik a Mozi épületébe, anyagát és vezetését 1956. szeptember 17.-én Bálint Ákostól veszi át Tarisznyás Márton, aki egyetlen alkalmazottja volt a nehézségekkel küszködő Múzeumnak. Az anyagiak, a személyzet, a kiállítási felületek hiánya emberfeletti kihívást jelentett az egyszemélyes múzeumnak. Az ezt követő években a fiatal, agilis múzeumigazgató vezetése alatt gyarapodni, fejlődni kezd a Múzeum: 1958-ban megszervezik a természetrajzi részleget, és 1961-ben sikerül beköltözni a jelenlegi műemléképületbe, ahol a további évek során felújítások, épületbővítések történnek.

A jelenlegi székhely a bővítések
idején, a '70-es években
Elkezdődnek a szárhegyi ásatások, 1970-ben pedig megalapítják a "Karácsony-képtárat", illetve 1972-ben "Az erdő néprajzából" címmel készül állandó kiállítás, s ugyanebben az évben a Múzeum színvonalas tudományos ülésszaknak ad otthont a múzeumban és a szárhegyi kastélyban. Néhány év múlva, 1977-ben egy újabb tudományos konferencia keretén belül kerül sor a Múzeum megalapításának negyedszázados  évfordulós ünnepségére.

Tarisznyás irányítása alatt a Múzeum működése rövid időn belül egyre nagyobb területeken nyilvánult meg. Kezelésbe vette a gyergyószárhegyi Lázár-kastély romjait, megindította a Súgó cseppkőbarlang szakszerű feltárását, feltérképezését és működtetését, ugyanakkor megkezdődött a szabadtéri részleg, egy kis skanzen létrehozásához szükséges objektumok betelepítése.


A Tarisznyás Márton
Múzeum 2004-ben
Tarisznyás ugyanakkor különleges gondot fordított a gyergyó-vidéki műemlékek feltárására, védetté nyilvánítására és gondozására. A '70-es években széleskörű mozgalmat indított el, hogy a várost övező községekben tájházakat, iskolamúzeumokat hozzanak létre az önkéntes gyűjtések alapján. Így jött létre gazdag gyűjtemény Gyergyócsomafalván, Gyergyóalfaluban, Gyergyószárhegyen és Gyergyóremetén, amelyeknek szakmai felügyeletét a Múzeum látta el.

A Múzeum néprajzi részlege mellett egyre jobban gazdagodott a természettudományi anyaga, az Elekes Mihály által preparált állatokkal, a felvásárolt növénytani gyűjteményekkel, illetve a képzőművészeti kollekciója is, Karácsony János képei mellett Gy. Szabó Béla, Szervátiusz Jenő alkotásaival, illetve Elekes Vencel műgyűjtő által a múzeumnak adományozott értékes képzőművészeti gyűjteménnyel.


Tarisznyás Márton temetése
1980. október 11-én
A '60-as években azonban a politikai konjunktúra nem mindig kedvezett a múzeumnak, és vezetőjének. Tarisznyás elkeseredett küzdelmet folytatott azért, hogy a Múzeum ne kerüljön illetéktelen kezekbe, amikor a Párt felsőbb utasítására leváltották múzeum-irányító állásából. 1969-től haláláig újra ő tölti be ezt a funkciót, és igazi éltető erejévé válik ennek az intézménynek.

1980. október 9-én, múzeumi dolgozószobájában hirtelen elhunyt, s ezzel az intézmény további sorsa bizonytalanná vált. Halála után következtek a sötét  '80-as évek, amikor a Múzeum egyszerű propaganda-intézményévé vált a kommunista diktatúrának. 1984-1994 között az addig önálló múzeum egy alárendelt, elfelejtett alegységévé vált a Hargita megyei múzeum-komplexumnak. A rendszerváltás után, 1990. május 18-án a gyergyói múzeum fölvette Tarisznyás Márton nevét, amelyet hivatalosan 1994-től használ,  amikor  visszanyeri önállóságát. A nemes gesztust folytatva 1991-ben a tekerőpataki általános iskola is fölveszi ezt a nevet, majd később a gyergyószentmiklósi cserkészcsapat szintén az ő neve alatt működik.

Összeállította:
Csergő Tibor András igazgató,
Szőcs Levente muzeológus,
2005. október
 
Keresés a weboldalon
A Múzeum fenntartója

Gyergyószentmiklós megyei jogú város Polgármesteri Hivatala

gheorgheni-cimer.png
Fő támogatónk

   

nka_logo_2012_rgb.jpg

 

  

 

 

 

     Gyergyószentmiklósi

          Közbirtokosság

  

 

A régészeti kutató ásatásokat támogatja:
Múzeumpedagógia

A múzeumpedagógiai foglalkozásainkat 2015-ben támogatta:

bga_kep_jpg.jpg

 

 

 

Tartalomkövetés
Copyright: Tarisznyás Márton Múzeum. Minden jog fenntartva! Host: 2Design