A nemzeti összetartozás napjához kapcsolódva, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum Fölemelt fővel – Trianoni férfiak Gyergyóból című kiállítása megnyitásának egyéves évfordulója alkalmából az intézmény a Pro Muzeum Alapítvánnyal partnerségben két kötetet mutatott be 2024. június 6-án 18.00 órakor, a múzeum nagytermében:

 Vándorló lelkek – Gyergyói Vákárok önéletírásai (antológia)

Fölemelt fővel – Trianoni férfiak Gyergyóból (tanulmánykötet)

 A könyvbemutató mellett pódiumbeszélgetést is szervezünk, melyen a tanulmánykötet szerzői, valamint a kiállítás létrejöttében szerepet vállaló szakemberek vettek részt, úgymint:

Hadik András művészettörténész

Vákár Tibor régész (Fővárosi Kormányhivatal)

Gyarmati Zsolt történész

Kaján Imre nyugalmazott múzeumigazgató, történész, a kiállítás főkurátora

Csergő Tibor András polgármester, történész

A pódiumbeszélgetés a következő kérdésköröket közelítette meg:

- A helyi örménység szerepe a polgárosodás és városiasodás folyamatában. Hogyan vállalt szerepet e tekintetben a Vákár-család és Vákár P. Arthur?

- dr. Vákár P. Arthur Budapesti politikai pályafutása a két világháború között és a második világháború időszakában. Melyek Vákár P. Arthur főbb kapcsolódási pontjai szülőföldjéhez az említett időszakban?
- Vákár Tibor erdélyi építészeti munkássága. Melyek Vákár Tibor főbb építészeti törekvései a második világháború időszakában?

- Szocializmusok és építészet. Melyek Vákár Tibor életfelfogásának és szakmai gondolkodásmódjának alapkövei?
- A Vákár-család Erdélyben és Magyarországon ma. Mi a Vákár-hagyaték jelentősége Gyergyószentmiklós számára?

Az esemény során a Pro Muzeum Alapítvány a Communitas Alapítvány támogatását felhasználva a meghívottak szállását és étkeztetését, valamint promóciós anyagok (meghívók) nyomtatását vállalta fel. Az eseményen a meghívottakkal együtt körülbelül 50 fő vett részt.